Login urenregistratie (binnenkort beschikbaar)

In de branche kinderopvang wordt een gastouder die bij het gezin thuis opvang biedt ook wel een nanny genoemd. Dit kan soms wat verwarrend zijn. Ik noem het even voor het gemak de gastouder. De gastouder mag maar drie dagen bij het gezin werken. Wanneer je dan toch meerder dagen opvang nodig hebt kan je kiezen om voor de overige dagen voor nog een gastouder te zorgen. Wanneer je één persoon de kinderen vijf dagen op wil laten vangen moet je een nanny in dienst nemen.

Een gastouder moet goed bij jullie gezin passen. Ze komt in jullie privésituatie terecht en zal voor de kinderen zorgen. Er moet een goede klik zijn en het belangrijkst is dat je vertrouwen hebt in elkaar. Dan pas zal de gastouder ook goed functioneren.

De gastouder zorgt voor continuïteit binnen het gezin. Alles wat overdag normaal gedaan wordt, tot betrekking van de kinderen, door jullie, wordt gedaan door de gastouder. Dit is fijn voor de kinderen en voor jullie als ouders. ‘S avonds komen jullie thuis en zijn jullie waarschijnlijk moe van de harde werkdag, net als de gastouder, die heeft immers ook gewerkt. Het is dan fijn als alles is afgerond, betreft de kinderen. De kinderen zijn klaar om naar bed te gaan, ze hebben een pyjama aan en zijn eventueel in bad geweest. Jullie hoeven nu alleen maar te genieten van jullie kinderen, tanden te poetsen en ze naar bed te brengen

Aan welke eigenschappen voldoet een goede gastouder?
De gastouder heeft de volgende eigenschappen:

 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Betrouwbaar
 • Spontaan
 • Initiatief
 • Adrem
 • Ondernemend
 • Beetje conditie met de kids en de vele trappen en bruggen in Amsterdam is wel handig ;-).

Waar heeft de gastouder recht op?
De gastouder heeft recht op:

 • 4 maal het aantal werkdagen per week aan vakantiedagen
 • 8% vakantiegeld
 • 6 weken doorbetalen bij ziekte

Wat doet een gastouder?
Voor de gastouder staan de kinderen op de eerste plaats. De kinderen opvangen en verzorgen is haar taak. Ook zal ze de kinderen stimuleren in de ontwikkeling.

Daarnaast wordt er vaak gevraagd wat de gastouder doet aan huishoudelijke taken. De gastouder doet sowieso de kindgerelateerde huishoudelijke taken zoals:

 • Kinderkleding wassen
 • Een keer de commode of kast opruimen of uitzoeken
 • Tassen inpakken voor op reis
 • Vaatwasser uitruimen
 • Af en toe een klein boodschapje doen
 • Wanneer de kinderen geknoeid hebben, opruimen
 • Speelgoed opruimen
 • Koken voor de kinderen waarbij er wat over is gehouden voor jullie

Het is gewoon fijn als de gastouder samen met de kinderen ‘s avonds alles hebben opgeruimd voordat jullie thuis komen.

Welke afspraken maak ik met een gastouder?
Dit is een heel belangrijk punt! Maak duidelijke afspraken met de gastouder en zet deze even op de mail zodat jullie dit terug kunnen lezen.

Wat betreft de vakantiedagen spreek je bijvoorbeeld af om ze zo veel mogelijk te overlappen. Je probeert met de gastouder overeen te komen wanneer jullie allemaal op vakantie gaan of vakantie nemen.

Wat ik altijd afspreek is dat ik flexibel ben en het gezin dat ook probeert te zijn. Een uurtje meer of minder, of een avondje extra werken is geen probleem maar een uurtje eerder weg omdat de ouders al thuis zijn of een uurtje later beginnen want je moet naar de tandarts moet dan ook geen probleem zijn voor de ouders. Dit is relaxter werken in plaats van alle uurtjes extra of minder pietluttig bijhouden. Dit is natuurlijk aan jullie zelf maar het is wel handig om dit te bespreken.

Spreek wat af over geld uitgeven tijdens de opvang. Je kan een rekening openen en de gastouder een pinpas geven zodat zij een maandelijks budget heeft om dingen te ondernemen met de kinderen zoals een keer naar het museum, ballorig, een ijsje eten, naar de winkels om knutselspullen te komen enzovoort.

Wat zijn de tarieven?

Wanneer je een gastouder aan huis wil betaal je de gastouder, het gastouderbureau en eenmalig leges aan de gemeente.

Gastouder/nanny
Een gastouder bij jou thuis kost rond de €12,- bruto per uur. De gastouder draagt zelf jaarlijks haar inkomstenbelasting af. Haar salaris zal netto dus ongeveer 2/3 van het bedrag zijn. Hierbij dus ongeveer €8,- per uur. Het hangt ook een beetje van het aantal kinderen af.

Gastouderbureau
Een gastouderbureau heeft vaak opstartkosten en maandelijkse bemiddelingskosten. De opstartkosten zijn gemiddeld rond de €50 tot €150 bruto en de maandelijkse kosten variëren van de €25 tot €100 bruto.

Veel gezinnen willen zo min mogelijk betalen aan een gastouderbureau, omdat ze denken dat het gastouderbureau er niks voor hoeft te doen. Ik moet het dan toch voor de gastouderbureaus opnemen, want er zijn veel dingen waaraan een gastouderbureau volgens de GGD aan moet voldoen. Als een gastouderbureau daar niet aan voldoet moet het gastouderbureau een boete betalen. Als ze aan al deze eissen willen voldoen moeten ze wel rond de €50,- per maand factureren. Je betaald bij een gastouderbureau voor de bemiddeling tussen gastouder, gastouderbureau, GGD en de belastingdienst. Het gastouderbureau houdt maandelijks alle uren bij die de gastouder gewerkt heeft. Het gastouderbureau factureert maandelijks aan het gezin en betaald vervolgens de gastouder uit. Per half jaar komt er iemand van het gastouderbureau langs voor een evaluatiegesprek.

Gemeente
Voor de risico-inventarisatie die plaats vindt door de GGD betaal je leges. In Amsterdam betaal je leges van €463,80. Hier vind je de leges van alle verschillende gemeentes.
Staat je gemeente er niet tussen dan denk ik dat je niks hoeft te betalen, maar check dit nog wel even voor de zekerheid bij je gemeente.

In totaal betaal je aan opstartkosten rond de €563,80 (als de opstartkosten €100 zijn).

Het salaris van de gastouder kan je uitrekenen door middel van het volgende rekensommetje:

 1. Uurtarief*aantal uren per dag*aantal dagen per week*52 weken= Bruto jaarsalaris gastouder.
 2. Bruto jaarsalaris gastouder/12 maanden= Bruto maandelijks salaris gastouder.

Hierbij tel je de maandelijkse kosten aan het gastouderbureau op en dan heb je, je gemiddelde maandelijkse kosten aan de opvang.

Veelgestelde vragen

Vraag 1?

Wat is het verschil tussen een nanny en een gastouder?

Een gastouder vangt kinderen op bij haar thuis of werkt bij een gezin thuis voor maximaal drie dagen per week. Een nanny werkt bij het gezin in huis voor meer dan drie dagen per week.

Vraag 3?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Vraag 2?

Wanneer krijg ik kinderopvangtoeslag?

Als je kinderopvangtoeslag wil dan mag de gastouder maximaal drie dagen per week in het gezin werken. Dit valt onder de regeling “dienstverlening aan huis”. Je kan dan kiezen voor twee gastouders. Één gastouder voor drie dagen en één gastouder voor de overige dagen.

Wil je dezelfde gastouder voor meer dan drie dagen per week, dan zal je de nanny in loondienst moeten nemen. Dit betekend dat je ook haar sociale lasten gaat betalen. Je stelt samen met de nanny een contract op.

Vraag 4?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Sitemap